Buy professional website templates for an affordable price and sign up with the best web host.

Moji začetki

Natisni

apnea2

Začelo se je vse, ko sem bil v maminem trebuhu, saj je tam apneja trajala kar 9 mesecev.
No šalo na stran, naj povem, da je tudi moja mama govorila, da sem že v zgodnjem otroštvu imel rad vodo in sem dobesedno glavo tiščal več pod vodo, kot nad njo.
Ta ljubezen do vode se je stopnjevala, saj sem se kot 12 letnik začel ukvarajti s plavanjem in vaterpolom. Pri vaterpolu se vse dogaja nad vodo mene pa je vedno bolj zanimalo, kaj in kako je pod vodo. Z uporabe maske, šnorkla in plavuti sem imel izkušnje že kot otrok, in si s trinajstimi leti kupil svoj prvi moped, ki je bil trud več mesečnega poletnega pobiranja školjk. V tistem času sem začel spoznavati še ostalo potapljaško opremo in si v kratkem, kupil tudi svojo prvo podvodno puško, ki je bila na vzmet. Prve ribe, ki sem uplenil so bile ovčice in to se je dogajalo pod belvederjem v Izoli. Seveda je treba povedati, da so bile ribe takrat manj plašne in veliko lažje, jih je bilo ujeti, saj so se zadrževale predvsem po luknjah. Vsako poletje med poletnimi počitnicami, sem se potapljal in si s prodajo nekaj rib in školjk kupil boljše plavuti, masko, dihalko in novo podvodno puško, ki me še dandanes spremlja med podvodnim lovom.

Moja strast do podvodnega sveta se je stopnjevala vse do 19 leta, ko sem moral po šoli na služenje vojaškega roka v JRM – jugoslovansko ratno mornarico. Vojaški rok sem služil najprej v Puli kot mornar-potapljač, nato v Splitu – Divuljah kot navaden potapljač proti-diverzant in iz tega naziva sem se izobrazil v pomorskega potapljača diverzanta. Prav v vojski je ta strast do podvodnega sveta doživela razcvet. Kot diverzanti potapljači, smo se lahko potapljali tam, kjer se drugi niso smeli in prav na takih krajih, kot so Brioni in še nekateri drugi otoki sem dobil navdih za moje bodoče življenje z morjem. Odločil sem se, da bo potapljanje postalo del mojega vsakdanjega življenja.

Moja Zgodovina 2Po končani vojaščini sem v Kopru odprl eno najstarejših morskih obrti - podvodna dela in školjkarstvo. No, marsikdo si bo mislil, da je to delo lahko, toda ne mislite si, da se školjke pobirajo z jeklenko na hrbtu.
Školjke je dovoljeno pobirati samo na tradicijonalen način v apnei – potapljanju na dah. Od tu se je začela moja profesionalna pot naprej, saj je moje delo, kot tradicionalni pobiralec školjk, meni pomenilo tudi hobi, zato sem ga opravljal z veseljem. Od leta 1990 pa do 2002  sem se aktivno ukvarjal s pobiranjem školjk skozi celo leto, neglede na letne čase, v povprečju 4-5 krat na teden, od 6 do 8 ur dnevno, na globini od 6 do 17 metrov. Leta 1994 sem prebilv morju kar 330 dni oziroma približno 2200 ur. V morju sem pobiral školjke - predvsem dondole, mušole ali noetove barčice ter kanastrelle in fazolarje. Morje je postalo del mene, moja hrana za dušo in telo. Ob tem delu sem se aktivno ukvarjal tudi s podvodnim ribolovom in tekmovanji. Tako sem velikokrat preživel v morju, kar cel dan, saj sem zgodaj zjutraj treniral in lovil ribe s puško, potem pa, do poznega večera pobiral še školjke.moja zgodovina 20-resize

V podvodnem lovu sem začel s tekmovanji leta 1995 za klub Porporella Koper in se konec leta 1996 včlanil v klub PLK – potapljači luke Koper. Kot član PLK-ja sem tekmoval na državnih in mednarodnih prvenstvih in dosegal zavidljive rezultate. V slovensko reprezentanco podvodnega ribolova, sem vstopil leta 1997 in se prvič udeležil evropskega prvenstva Francija – Marseile 1997, nato pa še evropskega prvenstva Menorca – Španija 1999. Ob vsakodnevnih izhodih na morje je mojih izkušenj povezanih z apnejo in podvodnim ribolovom bilo vedno več.

Moja Zgodovina 18

Odločil sem se, da bi rad razširil svoje znanje o apneji. Leta 1998 sem dal prošnjo za vpis v svetovno znano šolo apneje – Apnea Academy, ki jo vodi svetovno znano ime apneje – Umberto Pellizari in večkratni svetovni prvak podvodnega ribolova Renzo Mazzari. Po dveh letih sem iz »NO LIMITS« diving centra – Apnea Academy dobil poziv in leta 2000, 31.maja z letalom poletel na Sardinijo v Santa Teresa di Gallura na izobraževanje. V pošti katero sem prejel od tajnika Apnea Academy, Stefana Tovaglieria sem dobil tudi kriterije za pristop ter seznam različne dokumentacije, ki sem jo moral pripraviti...
Ob tej priložnosti se želim zahvaliti odboru PLK-ja potapljačem luke Koper, avtoprevozniku - Kocijančič Slavko, restavraciji Vila Andor, trgovini s potapljaško opremo Sepa Diver iz Milj, trgovini s potapljaško opremo Bignami Sub iz Trsta, bratu Vanji, prijatelju Matijažu in vsem ostalim za zaupanje in denarno pomoč v sponzorstvu.
Kot sem že prej omenil je moje delo meni tudi hobi in hkrati dober trening, toda to ni bilo dovolj za norme in sprejem v šolo za inštruktorje Apnea Academy.
Začel sem s posebnimi vajami za apnejo v bazenu in vse to pod budnim očesom brata Vanje in prijatelja Matijaža.
No naj povem, da mi je velikokrat pomagal prav brat, kateri je po poklicu reševalec v Izoli in mi je s svojo prisotnostjo pomagal v smislu psihološke sproščenosti, saj sem pri treningih šel velikokrat do skrajnosti, kjer je bila možnost nesreče velika. Marsikdo se bo vprašal zakaj sem šel do skrajnosti?
Do skrajnosti sem šel zato, ker je bila vsaka – skrajna apneja prej načrtovana in z moje strani varna, saj je to edini način da sem izvedel kje so moje skrajne, varne meje. Prav to me je pri tem športu prevzelo – odvisen si namreč od svoje psihofizične sposobnosti. Moje trdo delo v smislu treningov (priprav) se je na Sardiniji pri Umbertu obrestovalo, saj sem krepko izpolnjeval vse pogoje in norme. Naj povem, da so bili dnevi na Sardeniji psihofizično zelo težki.
Moja Zgodovina 39Potek povprečnega dne: bilo je kot v vojski, vstajanje ob 7.00 uri, nato zajtrk, po zajtrku ob 8.00 uri smo morali biti že v centru kjer se je pričela teorija apneje. Teorija je trajala povprečno 3 do 4 ure. Po teoriji sta sledili dve uri potopov nespremenljive obtežitve. Po potopih smo imeli cca. 1 uro počitka nato znova 1 do 2 uri teorije po teoriji pa cca. 2 do 3 ure statike -  apneje v mirovanju in dinamike - dolžinske apneje v bazenu. Nato je sledil počitek, večerja, po večerji pa še obnovitev teorije, ter odgovori na nejasna vprašanja v zvezi s tekočim dnem. Tako je bilo vseh 13 dni. No, da bi na vsa naša vprašanja odgovorili in da bi od teorije in prakse čim več odnesli je za nas skrbela kopica zdravnikov – kardiologov, psihologov, otorinolaringologov, dietologov itd. Vseh skupaj z inštruktorji je bilo 14 oseb.

AA tecaj Lignano 3V spominu mi je najbolj ostal svetovno priznani psiholog, psihiater za ekstremne športe Dr. Lorenzo Manfredini, kateri je napisal že nekaj knjig povezanih s psihologijo apneje . Ena takih knjig je Apnea Consapevole (zavestna apneja).
Naj povem, da je učno gradivo za usposabljanje inštruktorjev Apnea Academy sestavila ekipa znanstvenikov in zdravnikov, kateri raziskujejo in tudi poučujejo podvodno apnejo. Z Umbertom na čelu so edini, napisali popolno teorijo in prakso na področju potapljanja v apneji v vseh disciplinah. No, naj povem, da je prav zaradi prispevka k razvoju apneje Pelizzari postal docent na medicinski fakulteti  – Sant Anna di Piza zadolžen za podvodno in hiperbarično medicino.
 Celoten tečaj je obsegal približno 150 ur teorije in prakse, tako v morju kot v bazenu. Na koncu smo dobil še diplomsko nalogo – test stotih vprašanj na katere si moral odgovoriti vsaj 85% pravilno. Zame in še za pet ostalih tujcev kateri so prišli iz Francije, Španije, Kube, Švice in Slovenije je bila to najtežja preizkušnja saj smo morali na zelo težka vprašanja odgovarjati v tujem jeziku. Poleg tega pa se še teorično in praktično preizkusiti (vsak posamezno) kot bodoči inštruktorji saj smo morali svojo diplomsko nalogo predstaviti, jo razložiti (v tujem jeziku) pred komisijo Apnea Academy. Komisija je ugotavljala pedagoško sposobnost, sposobnost komunikacije in učenje vsakega posameznika. Po vseh teh preizkušnjah smo le dočakali zadnji dan – dan resnice, ko je bila podelitev brevetov in diplom bodočim inštruktorjem Apnea Academy.

Moja Zgodovina 31Veselil sem se, ko sem bil poklican v sejno sobo, kjer sem prejel diplomo s spremnimi besedami Umberta Pellizarija »sedaj si ti prvi inštruktor Apnea Academy v Sloveniji« in mi čestital. Uresničile so se mi dolgoletne sanje, saj sem se rodil kot apneist in to tudi želim ostati.
Nekaj mojih življenskih vtisov iz Sardinije:
Hranjenje rib – Kirnj težkih od 40 do 50 kg, katere so mi na globini 20-30 metrov jedle iz rok jaz pa sem jih božal. Vse to se je dogajalo v enem izmed največjih morskih podvodnih parkov »Lavezzi« med Sardinijo in Korziko. Naj omenim, da so tam bile vse ribe nadpovprečno velike – zobatci od 6-12kg, orade do 5kg, gofi do 80kg, konji do 4 kg...Ob vsem tem pa ti niti na misel ne pride, da bi uporabil podvodno puško, prvič zaradi tega, ker je ta riba naivna in zaupa potapljaču, drugič, ker ta podvodni park varujejo iz ene strani francoski žandarji z druge strani italijanski policaji, ki so prisotni 24 ur dnevno. 

Moja Zgodovina 16

Pomembna izkušnja so tudi »NO LIMITS« potopi, tako imenovani potopi brez meja – potopi s pomočjo zato posebaj prirejene uteži v obliki podvodnih sani, katera te z veliko hitrostjo odvleče v globino. Na gladini se najprej pripraviš, nato porineš plavuti v dno sani, pripraviš si hitrost pada, primeš se za zavoro, ki je namenjena zaviranju, za lažje izenačevanje z eno roko, z drugo roko pa se primeš za nos, da boš lahko hitro izenačeval... Preden se spustiš v globino te spreletavajo izredno mešani občutki, od strahu, vzburjenja... Srce ti razbija s hitrostjo 200 in več udarcev v minuti, kljub temu, da moraš biti popolnoma umirjen, ti ne pomaga ne joga ne sprostitev. Prvi No limits potop je enako kot prvi poljub z dekletom v katerega si zaljubljen, srce noro razbija in v glavi se vije val norih občutkov... vsi naslednji potopi, ki sem jih izvedel so bili veliko boljši in tudi globina je bila večja. moja zgodovina 30-resizePo večkratnih poskusih sem dobil dober občutek, popolnoma sem se umiril in pulz je padel pod 50 udarcev v minuti. Potopi so postajali pravi užitek, ki ga bom, kot spomin nosil s seboj celo življenje.
Diploma, inštruktorja potapljanja na dah, ki sem jo prejel leta 2000 v "No limits" diving centru - Apnea Academy je bila povod, da sem leta 2000, ustanovil šolo Apnea center 2000 in začel izvajati tečaje varnega potapljanja na dah – apneje in podvodnega ribolova.

Seveda se moje izobraževanje z diplomo AA ni končalo, temveč šele začelo, saj imamo inštruktorji AA, nenehna izpopoljevanja na področju varnega potapljanja na dah, ki jih zahteva matična šola AA. Širšemu krogu ljudi, ki jih apneja in podvodni ribolov privlačita želim približati eno najstarejših morskih dejavnosti kot je podvodna apneja in podvodni ribolov, saj začetki segajo 7 do 10 tisoč let pred našim štetjem, kar dokazuje povezanost ljudi z morjem.

AA tecaj Lignano 11

Želim si, da bi mi Slovenci kot obmorski narod bili bolj povezani z morjem in seznanjeni z vsemi novostmi varnega potapljanja v apneji in s tem tudi preprečili morebitne nesreče, ki se najraje dogajajo prav apneistom in podvodnim lovcem.


sponzorji
vzdrževanje spletnega mesta ::: modronebo.net

Piškotke uporabljamo pri registraciji in prijavi uporabnikov, pri uporabi kontaktnih obrazcev ter na forumu. Za več podrobnosti kliknite sem.

Seznanjen sem z uporabo piškotkov.