Menjava zajle za obračanje motorja (sacs) kako?

predstavi svojo rešitev

Menjava zajle za obračanje motorja (sacs) kako?

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne jan 31, 2010 3:36 pm

Torej tokrat sprašujem jaz..
Rad bi snel zajlo iz motorja, zajla je povezana z vzvodom za obračanje motorja..
Vse lepo in prav ampak ko odvijem vijake in zavrtim zajlo v ovoj in jo želim povleci iz motorja se zatakne.. Ni prostora na SACSU da bi zajlo potegnil ven..
Zdaj pa me zanima ali so zajlo na motor montirali preden so sploh motor našraufali na zrcalo? ali je kakšen drugi trik?
Sila in moč ponavadi nimata dobrih posledic na strojne dele :)

vsak nasvet je dobrodošel..
Uporabniški avatar
peterv6i

Kraj: Izola

Re: Menjava zajle za obračanje motorja (sacs) kako?

OdgovorNapisal/-a ALI » Ne jan 31, 2010 6:41 pm

Lansko leto poleti mi je na sacsu 490 počla zajla lih ko sem prišel v port. Zajlo sem dal komot ven ter jo zamenjal z novo. Po moje rabiš še kaj odšraufat.

LP
Uporabniški avatar
ALI

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Ne jan 31, 2010 7:04 pm

Lahko ti povem, kako ima to narejen Evinrude 175 2t (tisti motor na gumenjaku srednje pomorske šole, pred čolnarno ). Pred časom so menjavali zajlo za obračanje. Iz firbca sem stal zraven in opazoval postopek (mehanik je bil uradni serviser Jurca TD). Motor je bilo potrebno snet iz zrcala (predhodno odvijačit seveda), ga s pomočjo dvigala dvignit, da je bilo dovolj prostora za izvleči zajlo. Morem rečt, da je zadeva malce neprijetna, če nimaš v bližini dvigala oz. vsaj dvigalke (ki jo podstaviš pod peto motorja). Tak postopek je za primer omenjenega motorja. Mogoče se postopa v primeru Yamahe drugače. Če izvem kaj novega, ti javim...
LP
barba&capo

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne jan 31, 2010 10:46 pm

Heh saj se mi je kar zdelo..
Sacs ima sranje ker je motor med tistima dvema plastikama med tubusi.. in ne moreš zvit zajle, da bi snel vzvod iz luknje motorja..
Probal sem zajlo zvit v tisti lesen predalček pri tubusih samo ne gre...

MA še to me zdaj čaka.. jaooo ... Arrgghh!!!
Uporabniški avatar
peterv6i

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne feb 07, 2010 3:05 pm

Jaoo.. :))
Da bom snel zajlo od volana valda moraš snet tudi volan ker ne prideš zraven..
Ok..
ODvijem čep od volana odvijem vijak 24 in evo tle. volan narejen na konus (alumnij na aluminij) valda se je vse zapeklo.
Vzamem izvlakač.. zakajlam pod mehanizem probam odvit in ne gre ...
Popizdim.. vzamem žago za železo od odrežem osovino od volana. Tako da zdaj moram kupit tudi mehanizem nov in volan...
Potem končno pridem do te božje zajle.. jo snamem iz ohišja (imbusi).. in jo zvlečem iz čolna..
Zdaj pa moram po dvigalko in dvignit motor.. odvit zajlo..
se peljat do trsta pustit ene 200 EURijev in popravit stvari.....
Uporabniški avatar
peterv6i

OdgovorNapisal/-a Usata » Ne feb 07, 2010 6:14 pm

Ne joči Peter!

Ni tako črno kot se ti zdi.
Odviješ vijak na motorju (stik zajla in motor) potegneš zajlo ven kolikor gre, primeš v roke flexarco in staro zajlo odrežeš. Potem jo z lahkoto vzameš iz motornega dela. Pri konzoli je stvar enostavna. V kolikor uspeš odviti samo 1. vijak ki ti drži konec najdebelejšega dela zajle zgoraj pri polžu si zmagal. (nepotrebno je odvijanje celotnih 6 vijakov polža, kerj je potem težko sestavit polž in zajlo nazaj) Vijak odviješ, vzameš ven, volan pa vrtiš in zajla sama iztopi iz polža. Enako velja za postopek nove motaže, le da je potrebno dobro namazati zajlo na obeh straneh preden jo montiraš.
V kolikor imaš težave me pokliči ti z veseljem pomagam....

PS Zajlo je potrebno menjati najmanj na 5 let( ko valanski mehanizem otrdi). Meni je popustila letos sredi morja....

LP
Usata

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne feb 07, 2010 9:24 pm

Ma nee. saj ne bo problem..
Staro zajlo bom odrezal kot si rekel.. za novo pa bom moral snet motor, ker je ne bom mogel vstavit (če moram staro rezat) ;)
Drugače pa bom mimogrede zamenjal še zadnje zrcalo, ki je pri meni leseno .. bom dal plastično...

;) :joint:
Uporabniški avatar
peterv6i

OdgovorNapisal/-a peterv6i » So feb 27, 2010 7:46 pm

Kupil sem zajlo v motomarine in sicer ultraflex 10 fet zajlo.. pride lepo na knap brez odvečnih ovinkov..
Zjla je tanjša od tiste, ki sem jo imel prej in uspelo mi jo je stlačit med plastiko in cev v motorju tako, da sem to opravil brez demontaže motorja..
Vseskupaj sem predtem še namazal z quicksilver mastjo za zglobe in zajle.. pravtako sem notranji del namazal preden sem ga vstavil v mehanizem..
Volan je spet lepo mehek :) tako, da zdaj se bom lotil na novo naredit kontrolno ploščo, na kateri je sedaj 6 stikal (podobnih kot so bila v fičku)...
Verjetno bom skinil tudi rolbar (ker ga ne potrebujem in je čisti balast)..
Uporabniški avatar
peterv6i

OdgovorNapisal/-a TomoK » So feb 27, 2010 9:29 pm

peterv6i napisal/-a:Verjetno bom skinil tudi rolbar (ker ga ne potrebujem in je čisti balast)..

Edino dobro pri rolbaru je da ko ščiješ iz čolna,da se maš kam za držat :lol:
Ko sem nabavil čoln sem ta balast najprej skinil....
Uporabniški avatar
TomoK

Kraj: Brod

OdgovorNapisal/-a pero1 » Ne feb 28, 2010 2:21 pm

Se strinjam, samo problemi so z njim....
Uporabniški avatar
pero1

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost